Последни новини от света на шаха

21.07.2008 г.

Здравейте,

Това е осми брой на Българският шахматен информационен бюлетин.

Има 2 повода да ви пиша точно сега, един хубав и един тревожен… Започвам с хубавото 🙂

Български отбор в състав Валентин Вълев, Виктор Атанасов, Петър Тодоров и Симонета Иванова стана Световен училищен шампион до 12 г. на първенството в Пардубице (Чехия)! След тази титла Валентин Вълев стана и европейски шампион за аматьори с ЕЛО до 1800, като изпревари всички 108 участника! Поздравления и успех за Българите в Чехия! Те продължават да играят на огромния фестивал в Чехия, където водач им е Живко Жеков.

За отборната световна титла

За европейската титла на Валентин Вълев

Тревожната новина, както някои вече се досетиха, е свързана с Българската федерация по шахмат 😦 Според решение на федерацията от 10 юли, както винаги публикувано своевременно:

Федерацията прави строго предупреждение на Николай Милчев и Петър Г. Арнаудов за поведението им по времето на партията между тях.

Обръща внимание на членовете на Турнирния комитет Васил Спасов и Владимир Петков за формалното изпълнение на задълженията им.

В турнир, в който всеки знае за много купени резултатни партии и никой не го крие, федерацията решава да накаже двама младежи и добри приятели за това, че са направили реми без да попитат съдията? … Истина ли е това? Колкото и да е странно- да, истина е… 😦 Турнирният комитет пък, който трябва да е 100% независим също е… предупреден?

За мен лично, като един професионален шахматист, такива абсурдни действия ме карат да се чувствам буквално застрашен (Нищо чудно, че финалите за мъже се радват на такава популярност)…

А като ръководител на шахматна организация и медия, мога да кажа, че:

Българската шахматна мрежа застава зад Николай Милчев и Петър Арнаудов и зад правото на всички шахматисти, които не играят за космически награден фонд, да направят реми по взаимно съгласие. Ние сме против изкуственото завишаване в този случай на правата и ролята на шахматния съдия.

Българската шахматна мрежа може спокойно да отправи едно не по-малко строго Предупреждение (!), с това писмо, което го получават повече хора, отколкото посещават един голям български шахматен сайт за половин месец, към Българска федерация шахмат да не превишава правата си, а да гледа как да помага и развива шаха, вместо да намира всякакви безсмислени причини да наказва хората.

Ние обаче не раздаваме наказания и предупреждения, просто смятаме, че двама шахматисти да направят реми при взаимно желание, когато не играят за нищо, е напълно редно, а да се наказват за това много, много нередно. Сигурен съм, че ако по средата на летните турнири не беше толкова трудно да ги събера, всички силни шахматисти биха се подписали под това мнение, заедно с почти цяла шахматна България.

Обичаме да бъдем позитивни, както и да създаваме и да сме в добри отношения с всички, но не можем да си затворим очите пред действията на хора, попаднали по случайност в грешна историческа епоха. Истината преди всичко!

По случая организираме в Шах форума открита дискусия, където може да изразите мнението си- Дискусия за решението на БФШ .

Много бих се радвал, ако го направите. Може дори само да се регистрирате анонимно и да кажете “Това не е правилно“. Важно е да покажем, че сме против подобни неща.

Сега спирам да се занимавам с проблеми! Шахът върви напред и дори федерацията не може да спре неговия прогрес.

След десетина дни Българската шахматна мрежа навършва половин година от създаването си;

На всяка половин година ще ви казваме какво сме направили в най-общи линии, смятам за нормално да знаете с какво се занимаваме 🙂

Българската шахматна мрежа създаде един нов и различен Шах портал, който пуска средно по 2 шахматни новини на ден, съдържа голяма Download секция, профили на много шахматисти и какво ли още не 🙂 Според вътрешната ни статистика посещенията са около 350 шахматисти и любители на ден. Благодарим на http://chessfish.com, които имат изключително добра концепция, поради което нашият сайт наподобява техния в много отношения.

Създадохме и поддържаме най-активния Форум за шах в България; Организираме и специални дискусии по определени важни теми в него.

Българската шахматна академия организира 6 тренировъчни лагера от 2 до 4 дни, в които участваха много шампиони на България и национали 🙂

Оказахме сериозна помощ в организацията на 2 турнира, обявихме и отразихме в Интернет още десетки;

Опитваме се да преодолеем общото незнание (особено сред децата) как се работи с шахматен софтуер и Chessbase с не особено голям успех засега…. 😦

Има много планове за бъдещето и всичките са в интерес на шаха, но кои от тях наистина ще се станат реалност ще покаже бъдещето, ние искаме да говорим предварително 🙂

Опитваме се да развиваме идеите си до колкото ни позволяват ограничените ресурси… Рано е да се хвалим още с каквото и да било:) Благодаря още веднъж на тези, които ни помагат!!!

…………………………………………………………………………………………………

Досега ви пращах много новини за всичко, което се случва по шахматния свят… Надявам се да съм ви радвал, защото повече няма да имам възможността да го правя толкова често… Тъжно ми е, защото тези писма станаха част от живота ми от вече 8 месеца, но има и много друга работа, а вие… просто вече сте наистина твърде много 🙂 (цифрата 1709 получатели, която виждате долу не е преувеличена и с един човек) За съжаление поради ограниченията на майл кутиите, да не говорим за проблемите в Yahoo с кирилицата, писането и пращането на едно подобно писмо обикновено отнема не по-малко от 10 часа и то след като успешно се преборих с какви ли не затрудения, за които нямаше от къде да знам въобще в самото начало. Вие ставате все повече и скоро ще е доста трудно да ви пращам писма, затова ще го правя само при наистина специални случаи, надявам се хубави 🙂

Единствената реална оценка за моята идея, освен някои хубави окуражителни отговори, за които благодаря, е броя на хора, които са поискали да се откажат (често ме питат за това). От 1709 са се отказали трима 🙂

Въпреки всичко, благодарение на попълненията в екипа на Българската шахматна мрежа, сайтът ни се разви и се поддържа супер редовно, така че вече това, което преди ви пращах на пощата, можете много лесно и удобно да видите на сайта 🙂

Последните шахматни новини

Шахът в България

Шахът по света

И разбира се най-важното- това, което предстои:

Предстоящи турнири

Ако търсите нещо в сайта и не можете да го откриете, на видно място в сайта има една суперуниверсална търсачка, която намира практически всичко 🙂

А ако знаете мястото, но не и времето на някое събитие, за вас е картата, само на един клик върху правилния град сте от това, което търсите 🙂

Не пропускайте да разгледате и Галерията със снимки от шаха (вече над 2000)

И не забравяйте, че всичко, което смятате за необходимо и го няма, всичко, което не ви допада, можете да коментирате и да се оплаквате съвсем свободно във Форума, там е пълно с хора, които обичат да помагат.

До след 2-3 месеца, ако няма големи шахматни събития!

Хубави моменти, приятна почивка и успехи през Лятото! 🙂

Калин Каракехайов

Този бюлетин се получава от 1709 шахматисти и любители.

(И нарастват средно с около 4 всеки ден)

🙂

Публикувано в шах. Етикети: , , , . Leave a Comment »

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: